Perfomance assessment diagnostiek - Praktijk: - Screening/aanvullende vragen doornemen - Hypotheses - Studeersnel (2024)

Aantekeningen voor praktijktoets diagnostiek eerstejaars fysiotherapie

Vak

Vaardigheidsonderwijs fysiotherapie (VO123)

52Documenten

Studenten deelden 52 documenten in dit vak

Universiteit

Hogeschool Saxion

Studiejaar: 2024/2025

Geüpload door:

Reacties

inloggen of registreren om een reactie te plaatsen.

Andere studenten bekeken ook

  • Aanvullende testen, loose pack positions
  • Mobiliseren - -----
  • Intake Oncologie en Oedeem
  • Fysiotechniek NMES
  • Casus cva met hypotheses
  • Samenvatting Kennistoets Fysiologie

Gerelateerde documenten

  • Onderzoeksplan hart vaat long leerjaar 1 PAS
  • Casus 1.8.1a Dhr E. Reed
  • Methodisch fysiotherapeutisch handelen
  • Hypothesen VL kopie - Korte hypothese
  • Fysiotechnologie
  • Planning Game 2024-2025 semester 13

Preview tekst

Praktijk: - Screening/aanvullende vragen doornemen - Hypotheses oefenen - Observatie doornemen (weten waar je naar kijkt) - Palpatie voor zwelling en pijn doornemen - ADL: weten wat relevant is - Actief onderzoek oefenen - Passief onderzoek oefenen - Weerstandstesten oefenen - Palpatie 2: anatomie goed kennen - Aanvullende testen per onderwerp doornemen en oefenenScreening:  Rode vlaggen uitvragen o Recent trauma (heeft u recentelijk een val gemaakt of op een andere manier fysiek trauma opgelopen?) o Koorts (heeft u recentelijk koorts gehad?) o Onverklaarbaar gewichtsverlies >5kg (bent u de afgelopen tijd nog veel afgevallen zonder dat dit de bedoeling was?) o Nachtelijke pijn (hoe slaapt u?) o Constante pijn (hoe is de pijn?) o Algemeen onwelbevinden (hoe voelt u zich de laatste tijd?) o Ontstekingsremmers (neemt u nog medicatie?) o Kanker in voorgeschiedenis (heb je in het verleden nog problemen met gezondheid gehad? Denk aan kanker oid)Nu wil ik graag wat testen uitvoeren om zeker te weten dat je hierop de goede plek bent.Ottawa ankle/knee rules, thompson testAanvullende vragen gesteldTotale observatie: ik wil u vragen om zich tot op het ondergoed uit tekleden, zodat ik een goed beeld krijg van uw houding terwijl u staat.Hierbij kijk ik naar het hoofd, de schouders, de heupen, de knieën en devoeten.Gecorrigeerde houding laten aannemen

Lokale observatie: dan wil ik nu graag kijken naar de plek waar het pijndoetVerkleuring en wondjes enz bekijkenPalpatie: ik ga even voelen of u nog een zwelling of temperatuurverschilheeftADL: u gaat nu een aantal handelingen uitvoeren die u in het dagelijksleven ook uitvoert, om te kijken hoe dit gaat en wat u daarbij voeltActief onderzoek: ik wil u vragen op de bank komen te zitten/liggen, danga ik u instrueren en gaat u de handeling uitvoerenPassief onderzoek: nu ga ik de handeling voor u uitvoeren, hierbij wil ik uvragen zoveel mogelijk te ontspannen en het aan te geven als u pijn ofongemak ervaartWeerstandstest: met de weerstandstesten wil ik uitsluiten of het eenmyogeen probleem is of differentieren in welke spier het is, dit is eenpijnprovocatietestSpierlengte: hiermee wil ik kijken of de spier in kwestie mogelijk verkort isSpierkracht: ik wil krachtvermindering uitsluiten of vaststellenToegevoegde testenSpierlengte testen: - Triceps surae -> - Hamstrings -> been op schouder en heup in flexie zetten - Quadriceps ->Spierkracht testen: - Triceps surae -> plantairflexie voet - Quadriceps -> extensie knie (benen afhangend van de bank, weerstand geven boven de enkel) - Gluteus maximus -> (buiklig, knie in flexie, ene hand in knieholte, andere ondersteunt enkel) weerstand in knieholte dus bovenbeen/knie in de bank drukken - Hamstrings -> (buiklig) hak naar bil toe trekken, weerstand boven malleoli geven - Sartorius -> ene hand op knie: naar extensie en adductie duwen, andere hand op voet endorotatie - Peroneus longus/brevis -> voet naar inversie en dorsaalflexie duwen, hand lateraal en tegen voetzool aan weerstand geven (functies zijn eversie en plantairflexie)

Oorzaak: combinatie van genetische, omgevings- en immunologischefactoren (genetische aanleg, auto-immuunreactie, hormonen (vrouwenvaker dan mannen), infecties, roken, obesitas, omgevingsfactorenGewrichtspijn: De pijn komt vaak symmetrisch voor, wat betekent datdezelfde gewrichten aan beide zijden van het lichaam zijn aangetast.Ochtendstijfheid: Patiënten ervaren vaak stijfheid in de gewrichten, vooralin de ochtend of na een periode van inactiviteit. Deze stijfheid kan langerdan een uur aanhouden.Zwelling en warmte: Ontstoken gewrichten kunnen gezwollen, rood enwarm aanvoelen. Dit komt doordat de ontsteking leidt tot vochtophopingin het gewricht.Vermoeidheid en verminderde energie: RA kan leiden tot een algeheelgevoel van vermoeidheid en lusteloosheid, wat het dagelijksefunctioneren kan beïnvloeden.Beperkte bewegingsvrijheid: Naarmate de ontsteking voortduurt, kan debeweeglijkheid van de gewrichten afnemen, wat dagelijkse handelingenmoeilijker maakt.Symptomen buiten de gewrichten: RA kan ook andere delen van hetlichaam aantasten, zoals ogen (droge ogen), longen, hart en bloedvaten.Dit kan leiden tot symptomen als kortademigheid en een verhoogd risicoop hart- en vaatziekten.Verlies van spierkracht: Door pijn en verminderde activiteit kunnen despieren rond de aangedane gewrichten verzwakken.Patellofemoraal pijnsyndroomIs een aandoening die pijn rondom of achter de knieschijf (patella)veroorzaakt. Het is vaak het gevolg van een overbelasting of eenverkeerde uitlijning van de patella tijdens beweging.

Kenmerken van PFPS:

 Pijn: De pijn bevindt zich meestal aan de voorkant van de knie, en kan verergeren bij activiteiten zoals traplopen, hurken, of langdurig zitten. Oorzaak: Het kan ontstaan door verschillende factoren, waaronder:

o Overbelasting door sportactiviteiten of repetitieve bewegingen.o Verzwakte of onevenwichtige spieren rond de knie en heup.o Slechte uitlijning van de patella in de gleuf van het bovenbeen (femur). Diagnose: Meestal wordt PFPS gediagnosticeerd door eenlichamelijk onderzoek en door het uitsluiten van andere kniepijnen.

Behandeling:

 Rust en ijs: Vermijden van activiteiten die de pijn verergeren, en het toepassen van ijs om zwelling te verminderen. Fysiotherapie: Versterking van de spieren rond de knie en heup, evenals rek- en stabilisatieoefeningen.BursitisBursitis van de knie, ook wel bekend als "knie-bursitis," is een ontstekingvan een of meer van de slijmbeurzen in de knie. Deze slijmbeurzen zijnkleine met vloeistof gevulde zakken die de wrijving tussen botten, pezenen spieren verminderen en de beweging vergemakkelijken.

Soorten knie-bursitis:

  1. Prepatellaire bursitis: Ontsteking van de slijmbeurs voor de knieschijf. Dit kan gebeuren door veelvuldig knielen of een directe klap op de knie.
  2. Infrapatellaire bursitis: Ontsteking van de slijmbeurs onder de knieschijf, vaak gezien bij sporters die veel springen, zoals atleten en voetballers.
  3. Pes anserinus bursitis: Ontsteking van de slijmbeurs aan de binnenzijde van de knie, waar drie spieren samenkomen. Dit komt vaak voor bij mensen met een verhoogd risico op knieproblemen.

Oorzaken:

 Overbelasting: Herhaalde bewegingen of langdurige druk op de knie, vaak bij sport of bepaalde werkzaamheden. Letsel: Directe verwondingen, zoals een val of stoot. Infectie: Hoewel minder vaak, kan bursitis in de knie ook het gevolg zijn van een infectie. Ziekten: Aandoeningen zoals artritis of jicht kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van bursitis.

Symptomen:

 Pijn aan de buitenzijde van de knie: De pijn kan scherp of stekend zijn en kan verergeren tijdens activiteiten zoals hardlopen of traplopen. Pijn die verergert bij herhaalde bewegingen: De pijn kan verminderen tijdens rust, maar terugkomen bij inspanning. Zwelling: In sommige gevallen kan er zwelling in de buurt van de knie zijn.Osgood schlatterOsgood-Schlatter is een aandoening die vooral voorkomt bij adolescentenen jonge sporters. Het is een vorm van knieprobleem die pijn enontsteking veroorzaakt op de plaats waar de patellapees hecht aan detibia.

Oorzaken:

 Overbelasting: Osgood-Schlatter ontstaat vaak door herhaalde belasting van de knie, zoals bij activiteiten die veel springen, rennen of knielen vereisen. Dit leidt tot irritatie en ontsteking van de groeischijf (apofyse) bij de tibia. Groei: Het komt vaak voor tijdens de groeispurten in de puberteit, wanneer het bot sneller groeit dan de omliggende spieren en pezen.

Symptomen:

 Pijn: Pijn onder de knieschijf, meestal aan de voorzijde van de knie, die kan verergeren bij activiteiten zoals rennen, springen of traplopen. Zwelling: Er kan zwelling optreden rond de aanhechting van de patellapees op het scheenbeen. Stijfheid: Stijfheid en pijn kunnen optreden na activiteiten of na langdurig zitten.

Behandeling:

 Rust: Vermijden van activiteiten die de pijn verergeren. IJs: Het aanbrengen van ijs op de pijnlijke plek kan helpen om zwelling en pijn te verminderen. Fysiotherapie: Oefeningen om de spieren rondom de knie te versterken en flexibiliteit te verbeteren.

 Medicatie: Ontstekingsremmers kunnen helpen bij het verlichten van pijn en ontsteking. Veranderde activiteiten: Het aanpassen van sportactiviteiten of het verminderen van de intensiteit kan noodzakelijk zijn.Osgood-Schlatter is meestal een zelflimiterende aandoening, wat betekentdat het vaak verbetert naarmate de groei afneemt en deactiviteitenniveau's worden aangepast. In de meeste gevallen verdwijnende symptomen na de puberteit.Bakerse cysteEen bakerse cyste, ook wel bekend als een popliteale cyste, is een metvloeistof gevulde zwelling die zich vormt aan de achterzijde van de knie.Het is genoemd naar de Britse chirurg William Baker, die de aandoeningvoor het eerst beschreef.

Oorzaken:

Een bakerse cyste ontstaat meestal als gevolg van een onderliggendeknieaandoening, zoals:  Artritis: Zowel osteoartritis als reumatoïde artritis kunnen leiden tot verhoogde productie van gewrichtsvloeistof, wat de vorming van een cyste kan bevorderen.  Meniscusletsel: Een scheur in de meniscus kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van een cyste.  Overbelasting: Herhaalde bewegingen of overbelasting van de knie kunnen de kans op het ontstaan van een cyste vergroten.

Symptomen:

 Zichtbare zwelling: Een zichtbare zwelling aan de achterkant van de knie, vaak voelbaar als een bult. Pijn: Pijn of ongemak achter de knie, vooral bij beweging of bij het buigen van de knie. Beperkingen in beweging: In sommige gevallen kan de cyste druk uitoefenen op de omliggende structuren, wat kan leiden tot stijfheid of een beperking in de bewegingsvrijheid van de knie.

Behandeling:

 Rust en ijs: Vermijden van activiteiten die de pijn verergeren en het toepassen van ijs op het getroffen gebied.

f. Pijn bij belasting: Lopen, traplopen of andere belastende activiteiten kunnen erg pijnlijk zijn, vooral wanneer er druk op de knie wordt uitgeoefend.g. Verminderde kracht: Door pijn en instabiliteit voelen de spieren rond de knie vaak zwakker aan, wat kan leiden tot vermindering van spierkracht rond het gewricht.2. Meniscusletsel: Een scheur in de meniscus, het kraakbeen dat deknie beschermt en stabiliteit biedt. Dit kan gebeuren doordraaibewegingen terwijl het gewicht op de knie rust.(6-8 weken bij licht scheurtje of verrekking, 4-6 weken bijmeniscectomie, 3-6 maanden bij meniscushechting)o Pijn aan de zijkant of achterkant van de knie: Dit kandirect na het letsel optreden en verergert bij het draaien,buigen, of belasten van de knie.o Zwelling: De knie kan binnen enkele uren tot een paar dagenna het letsel opzwellen door ontsteking of vochtophoping.o Beperkte bewegingsvrijheid: Het kan moeilijk zijn om deknie volledig te strekken of te buigen. Soms kan de knie"vastzitten" in een bepaalde positie.o Instabiel gevoel: De knie kan aanvoelen alsof hij doorzakt ofinstabiel is, vooral bij draaiende bewegingen of plotselingeveranderingen van richting.o Krakend of klikgeluid: Bij beweging van de knie kunnen erkrakende of knakkende geluiden optreden als demeniscusfragmenten vastzitten of bewegen.o Pijn bij belasting: Vooral traplopen, hurken, of langdurigstaan kan pijnlijk zijn.3. Patellafractuur: Een breuk van de knieschijf, vaak als gevolg vaneen val of een directe klap op de knie. (3-4 of 4-6 maand)a. Intense pijn aan de voorkant van de knieb. Zwelling en blauwe plekken rondom patellac. Extensie knie niet mogelijkd. Positie van patella abnormaale. Pijn bij druk op voorkant knief. Instabiel gevoel of moeite met lopen4. Tendinitis: Ontsteking van de pezen rond de knie, vaakveroorzaakt door overbelasting, bijvoorbeeld bij sporters die veelspringen of rennen.

a. Pijn bij beweging: De pijn treedt meestal op bij het bewegen van het aangetaste gewricht, en wordt sterker bij activiteiten die de pees belasten.b. Zwelling: Het gebied rond de ontstoken pees kan licht gezwollen of verdikt aanvoelen, wat vaak gepaard gaat met een warme sensatie.c. Stijfheid: Vooral 's ochtends of na een periode van rust kan het aangetaste gebied stijf aanvoelen, wat beweging bemoeilijkt.d. Gevoeligheid bij aanraking: De pees is vaak gevoelig bij aanraking of lichte druk, vooral in de buurt van het gewricht.e. Beperkte bewegingsvrijheid: Door de pijn en stijfheid kan de bewegingsvrijheid van het gewricht worden beperkt, wat dagelijkse activiteiten bemoeilijkt.f. Krakende of knarsende geluiden: Soms zijn er krakende of knarsende geluiden te horen bij het bewegen van het gewricht, vooral bij de schouder.5. Bursitis: Ontsteking van de slijmbeurs in de knie, vaak als gevolgvan een directe klap of herhaalde druk, zoals bij veel knielen.(acuut: 1-2 weken, chronisch: weken tot maanden, septisch: 2-weken)a. Pijn in het gewricht, verergert vaak bij beweging of drukb. Zwellingc. Door pijn en zwelling beperkte bewegingsvrijheidd. Roodheid en warmtee. Gevoeligheid bij aanraking6. Verstuiking: Verrekking of scheuring van de ligamenten rond deknie door een plotselinge beweging of impact. (graad 1: 1-2 weken,graad 2: 3-6 weken, graad 3: 8-12 weken+, bij operatie wel 6maand)a. Pijnb. Zwellingc. Stijfheid en beperkte bewegingsvrijheidd. Instabiliteite. Blauwe plekkenf. Krakend of knappend geluid

2. Revalidatiefase (4 dagen tot 3 weken na het letsel)

 Doel: Geleidelijk de beweeglijkheid, kracht en stabiliteit van de enkel verbeteren. Behandeling: o Mobilisatie-oefeningen (enkelcirkels en langzaam buigen/strekken) o Rekoefeningen (voor kuit en achillespees, flexibiliteit behouden en spierstijfheid voorkomen) o Krachttraining (spieren rond de enkel versterken) o Balansoefeningen (op 1 been staan bijv.) Herstel en Beweging: In deze fase wordt de enkel geleidelijk sterker en beweeglijker.

3. Functionele Fase (3 tot 8 weken na het letsel)

 Doel: Voorbereiden op volledige terugkeer naar dagelijkse activiteiten en sport. Behandeling: o Versterkende oefeningen: Zwaardere kracht- en stabiliteitsoefeningen, zoals squats, lunges en sprongen om de enkel verder te versterken. o Dynamische en functionele training: Oefeningen met draaiende en zijwaartse bewegingen, joggen en lichte sprongen. Dit helpt de enkel zich aan te passen aan sportieve bewegingen. o Taping of Brace: Bij intensieve beweging of terugkeer naar sport kan een enkelbrace of tape ondersteuning bieden en het risico op een nieuwe blessure verlagen. Terugkeer naar Activiteit: De enkel moet geleidelijk weer belast worden tot het niveau van voor het letsel. Het is belangrijk om hierbij te luisteren naar de signalen van het lichaam en niet te snel te gaan.

Gemiddelde Hersteltijd

 Lichte verstuiking (graad 1): Meestal 1-2 weken. Matige verstuiking (graad 2): Ongeveer 3-6 weken. Ernstige verstuiking (graad 3): 8-12 weken of langer, met mogelijk fysiotherapie of medische begeleiding.

2. Enkelbreuk

 Een breuk (fractuur) kan optreden in een of meerdere botten van de enkel, zoals het scheenbeen, kuitbeen of sprongbeen. Fracturen kunnen variëren van een kleine scheur tot complexe breuken waarbij de botten uit positie zijn.Ottawa ankle rules:

  • 4 stappen achter elkaar zetten
  • drukpijn achter mediale malleolus (6 cm omhoog vanaf malleolus)
  • drukpijn achter laterale malleolus (6 cm omhoog vanaf malleolus)
  • drukpijn basis metatarsale V
  • drukpijn os naviculare

3. Enkelbandletsel

 De banden aan de buitenkant van de enkel (laterale banden) zijn vaak het meest kwetsbaar, maar ook de binnenband (mediale band) kan worden beschadigd. Dit type letsel wordt vaak verward met verstuikingen, omdat ze vaak tegelijk voorkomen. Een enkelbandletsel ontstaat wanneer de ligamenten rond de enkel (de banden die de botten verbinden en stabiliteit bieden) uitrekken of scheuren. Dit kan gebeuren door plotselinge verdraaiingen, verstuikingen of een ongeval waarbij de enkel overbelast raakt. De symptomen van enkelbandletsel lijken op die van een verstuiking, maar kunnen ernstiger zijn, afhankelijk van de mate van beschadiging. De belangrijkste symptomen zijn: 1. Acute pijn - Direct na het letsel is er vaak een scherpe, intense pijn in de enkel, vooral bij bewegen of als er druk op het gewricht wordt uitgeoefend. - Bij een ernstig bandletsel kan de pijn aanhouden, zelfs in rust. 2. Zwelling - Binnen enkele minuten tot uren na het letsel ontstaat vaak zwelling rond de enkel. De zwelling komt door vochtophoping (oedeem) als gevolg van de ontsteking en schade aan de weefsels. - Hoe ernstiger de bandbeschadiging, hoe meer zwelling er meestal optreedt.

  • Graad 3: Volledige scheur van de ligamenten met hevige pijn (diesoms afneemt als het ligament volledig gescheurd is), aanzienlijkezwelling, uitgebreide blauwe plekken en ernstige instabiliteit.Bij een enkelbandletsel, vooral bij een matige tot ernstige blessure,kan medische evaluatie nodig zijn om de exacte aard en ernst vanhet letsel te bepalen en een gepaste behandelingsstrategie op testellen.

4. Syndesmoseletsel (High Ankle Sprain)

 Dit is een zeldzamer type verstuiking dat de ligamenten tussen het scheenbeen en het kuitbeen aantast. Het komt meestal voor bij een draaiende beweging van het onderbeen en vereist vaak langere hersteltijd.Een syndesmoseletsel, ook wel een "high ankle sprain" genoemd, is eenblessure aan de ligamenten die het scheenbeen (tibia) en kuitbeen (fibula)boven de enkel bij elkaar houden. Dit type letsel komt minder vaak voordan een gewone enkelverstuiking en kan pijnlijker en moeilijker teherstellen zijn. Syndesmoseletsels ontstaan vaak door draaiendebewegingen van het onderbeen, bijvoorbeeld bij een plotselinge draai opde enkel, en komen regelmatig voor in contactsporten en skiën.Hier zijn de belangrijkste symptomen van een syndesmoseletsel:

1. Pijn boven de enkel

 De pijn is meestal voelbaar net boven de enkel en tussen het scheenbeen en kuitbeen, niet direct rond de enkel zoals bij een typische enkelverstuiking. Deze pijn kan verergeren door druk op het gewonde gebied of bij draaiende bewegingen van het been.

2. Zwelling en blauwe plekken

 Zwelling komt vaak voor, maar deze kan minder uitgesproken zijn dan bij een gewone enkelverstuiking. Blauwe plekken kunnen zichtbaar zijn, maar zijn minder frequent bij syndesmoseletsels, tenzij het letsel ernstig is.

3. Pijn bij het naar buiten draaien van de voet

 Een kenmerkend symptoom is pijn die optreedt bij het naar buiten draaien van de voet terwijl de enkel op zijn plek blijft. Deze beweging belast de syndesmose en veroorzaakt scherpe pijn, wat vaak gebruikt wordt als diagnostische test door medische professionals.

4. Pijn bij op de tenen staan of lopen

 Bij een syndesmoseletsel is het moeilijk of pijnlijk om op de tenen te staan, omdat dit de ligamenten tussen de tibia en fibula belast. De pijn kan zich verspreiden langs het scheenbeen en zelfs het kuitbeen, vooral bij belasting.

5. Instabiliteit en moeite met lopen

 Door de ernst van het letsel kan de enkel instabiel aanvoelen, vooral bij draaiende bewegingen of belasting op het been. Lopen kan moeilijk zijn, en patiënten kunnen merken dat hun enkel doorzakt of onbetrouwbaar aanvoelt.

6. Langere hersteltijd

 In tegenstelling tot een gewone enkelverstuiking heeft een syndesmoseletsel vaak een langere hersteltijd en kan de pijn langer aanhouden. Dit type letsel vereist vaak specifieke behandelingen zoals immobilisatie of in sommige gevallen een operatie om de ligamenten goed te laten genezen.

Ernst van het letsel

Syndesmoseletsels kunnen variëren in ernst:  Graad 1: Een lichte uitrekking van de ligamenten met enige pijn en gevoeligheid, maar zonder instabiliteit.  Graad 2: Een gedeeltelijke scheur met duidelijke pijn, zwelling en moeite bij het lopen.  Graad 3: Een volledige scheur van de syndesmose, wat leidt tot ernstige pijn, instabiliteit en vaak een chirurgische behandeling vereist.

5. Een knappend of scheurend gevoel (bij een

peesscheur)

 Bij een gedeeltelijke of volledige scheur van de achillespees kunnen patiënten een scherp knappend geluid of gevoel ervaren. Dit gaat vaak gepaard met plotselinge, hevige pijn. Na een volledige scheur kan het moeilijk zijn om op de tenen te staan of de voet naar beneden te duwen.

6. Krachtverlies

 Na een scheur kan er aanzienlijke krachtvermindering optreden in de voet. Dit maakt het moeilijk om op de tenen te staan of om krachtig af te zetten tijdens het lopen of rennen. Bij een gedeeltelijke scheur of ernstige tendinitis kan er ook sprake zijn van enige verzwakking.

7. Blauwe plekken of verkleuring

 Bij een ernstige blessure of scheur kunnen blauwe plekken verschijnen rond de hiel of het onderbeen, vaak enkele uren tot dagen na het letsel.

Typen achillespeesletsel en hun symptomen

 Achillestendinitis: Gekenmerkt door pijn, zwelling en stijfheid, vooral na belasting of 's ochtends. Dit is een ontsteking van de pees door overbelasting. Gedeeltelijke scheur: Bij een gedeeltelijke scheur is er intense pijn en vaak zwelling, evenals krachtverlies. Er kan een knappend gevoel optreden. Volledige scheur (ruptuur): Dit wordt gekenmerkt door een plotselinge, scherpe pijn met een hoorbaar knappen en volledig verlies van functie, waardoor men niet meer op de tenen kan staan of af kan zetten met de voet.

Hersteltijd en behandeling

Achillespeesletsels vereisen vaak een langere hersteltijd, variërend vanenkele weken voor milde tendinitis tot maanden voor een volledigescheur. Behandelingen kunnen rust, fysiotherapie, speciale oefeningen, enin ernstige gevallen een operatie omvatten om de pees te herstellen.

6. Enkelontwrichting

 Dit gebeurt wanneer de botten van de enkel uit hun normale positie raken. Een ontwrichting is zeldzaam en wordt meestal veroorzaakt door een ernstige verwonding, zoals een val of verkeersongeluk.

7. Peesschedeontsteking (Tendinitis)

 Dit is een ontsteking van de pezen rondom de enkel. Het kan ontstaan door overbelasting, zoals bij hardlopers en mensen die zware fysieke arbeid verrichten.Bij een peesschedeontsteking (ook wel tendinitis genoemd) van de enkelis er sprake van een ontsteking van de peesschede rondom een pees inde enkel, vaak als gevolg van overbelasting, herhaalde bewegingen, ofeen blessure. De belangrijkste symptomen van een peesschedeontstekingin de enkel zijn:

1. Pijn rond de enkel

 De pijn is meestal voelbaar langs de ontstoken pees, zoals de achterste tibiale pees, peroneuspees of de achillespees. De pijn neemt toe bij beweging, vooral bij het buigen of strekken van de enkel en bij activiteiten zoals lopen of hardlopen.

2. Zwelling en warmte

 Rond de ontstoken pees is er vaak zwelling zichtbaar, wat kan leiden tot een licht opgezwollen enkel. De huid kan warm aanvoelen, vooral rondom het gebied van de ontstoken pees.

3. Gevoeligheid bij aanraking

 Het gebied rondom de ontstoken pees is vaak gevoelig voor aanraking of lichte druk. De pijn kan uitstralen naar omliggende delen van de enkel of voet.

Perfomance assessment diagnostiek - Praktijk: - Screening/aanvullende vragen doornemen - Hypotheses - Studeersnel (2024)
Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Carmelo Roob

Last Updated:

Views: 6100

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carmelo Roob

Birthday: 1995-01-09

Address: Apt. 915 481 Sipes Cliff, New Gonzalobury, CO 80176

Phone: +6773780339780

Job: Sales Executive

Hobby: Gaming, Jogging, Rugby, Video gaming, Handball, Ice skating, Web surfing

Introduction: My name is Carmelo Roob, I am a modern, handsome, delightful, comfortable, attractive, vast, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.